Voor een tijd als deze - deel 19


14 April

Mijn geliefde oom Piet Overweg was op 92 jarige leeftijd overleden en zou vandaag in Nederland begraven worden.
Gelukkig kon mijn zus bij de begrafenis zijn, maar een van onze neven, die in Noorwegen woonde, kon er helaas niet bij zijn. Er waren geen vliegtuigen en ook geen hotels open.

Dankzij de moderne technologieën konden Wim en ik de rouwdienst ‘bijwonen’ via een YouTube link. Helaas ging er iets mis met de Zoom link zodat we de begrafenis zelf niet konden zien.
Mijn zus schreef dat de zon doorbrak op het moment dat de kist in het graf werd gelaten.
De herinneringen aan oom Piet zullen altijd kostbaar blijven.
De familie Overweg. Van links naar rechts: mijn moeder, neef Johan, tante Magda, neef Jan, tante Sjanie, oom Ger, Oom Piet en vooraan, opa en oma. Alleen Johan, Jan en tante Sjanie zijn nu nog in leven.  

Vanwege de laatste Pesach dag ging Israel vanaf 17.00 uur weer helemaal ‘dicht’.
Het wordt er niet makkelijker op en nu realiseer ik mij hoe gezegend we die eerste weken waren dat we zo vaak naar buiten mochten om de maaltijden af te leveren.

Ook al blijven we thuis bezig en proberen we onze dag routine aan te houden, is het niet eenvoudig omdat niemand ons kan zeggen hoe lang deze strenge maatregelen aan blijven houden en wanneer we wat meer vrijheid krijgen.


Nathan Sharansky’s quarantaine tips

Negen jaar bracht hij in Sovjet gevangenissen door, waarvan 405 dagen in eenzame opsluiting. Vanwege deze ervaring, kan hij ons wat tips geven hoe we de Corona quarantaine door kunnen komen.


  
1. In de gevangenis moest ik mezelf er altijd aan herinneren dat ik deel uitmaak van een grote, globale strijd.
Jij moet jezelf er ook aan herinneren dat we oorlog voeren tegen een heel gevaarlijke maar onzichtbare vijand.
Of we zullen slagen in de strijd hangt ook van jouw gedrag af.

2. Tijdens mijn gevangenschap wist ik niet wanneer ik zou worden vrijgelaten en of ik überhaupt zou vrijkomen.
Bouw je toekomstplannen niet op de hoop dat het over een paar dagen of weken allemaal wel voorbij zal zijn. Maak daarom plannen die helemaal van jezelf afhangen. Je kunt beslissen om in de komende drie dagen eindelijk dat boek te lezen; of in de komende maand de taal te gaan leren die je al zo lang wilde spreken.
Dan hangt het allemaal van jezelf af of je plannen lukken of niet.

3. Raak je gevoel voor humor niet kwijt.
In de gevangenis genoot ik ervan om anti-Sovjet moppen te vertellen aan mijn gevangenisbewakers. Momenteel zijn er zoveel Corona grappen op het internet!

4. Geef je hobby’s niet op.
Mijn hobby is schaken en ik heb geleerd zonder schaakbord te spelen. In de isolatiecel heb ik duizenden wedstrijden in mijn hoofd tegen mezelf gespeeld. Je kunt ook gaan zingen, muziek maken of tekenen.

5. Ervaar je verbondenheid.
Vergeet niet dat je niet alleen bent. Ondanks het feit dat wij Joden duizenden jaren lang over de hele wereld verspreid waren, hadden we altijd dit gevoel dat we deel waren van een groot volk. Een grote massa, met een gezamenlijke verleden en toekomst. En onze gezamenlijke missie. Denk er eens over na en ervaar je verbondenheid.

Voor de zieken: Refoe’a shjlema – volledig herstel. Met elkaar zullen we succes hebben.

Am Jisrael Chai – het volk Israël leeft!




Comments

Popular posts from this blog

VERLANGEN NAAR VREDE

weekbericht 8 februari 2025

Weekbericht 25 januari 2025 - week 4